Contacteer ons
Contacteer ons
De berekening van het gezinsinkomen gebeurt aan de hand van het laatste aanslagbiljet: het inkomen van 2018, aanslagjaar 2019. |
Als je gezinssituatie ondertussen veranderd is of je inkomen gedaald is, dan rekenen we met het inkomen van de nieuwe leefeenheid of met een vermoedelijk inkomen.
De volgende inkomsten worden niet meegeteld bij het inkomen voor de toelage:
*Deze inkomsten komen niet in aanmerking om het statuut zelfstandig of gehuwd student aan te tonen, of te behouden.
Ben je na 31 december 2018 en uiterlijk op 31 december 2020 tot een andere leefeenheid gaan behoren? Bijvoorbeeld omdat je vader of moeder hertrouwd is, of omdat je gehuwd, wettelijk samenwonend, zelfstandig of alleenstaand student bent geworden? Dan bekijken we het inkomen van het 1ste jaar waarin je je in de nieuwe situatie bevindt, of waarin je het nieuwe statuut hebt verkregen.
Dan houden we voor de berekening van een studietoelage rekening met het referentie-inkomen van het 1ste kalenderjaar na het jaar waarin je de verblijfstitel hebt verkregen. Zo kan je je inkomsten bewijzen van een volledig jaar waarin je in België verbleef. De Federale Overheidsdienst Financiën zal die gegevens achteraf controleren.
Als er al een aanslagbiljet is van het inkomen van 2018, aanslagjaar 2019, dan houden we rekening met die inkomsten voor de berekening van het gezinsinkomen.
Wanneer de partner en/of kind(eren) zich herenigen op basis van gezinshereniging met een partner die een van de bovenstaande speciale verblijfstitels geniet, is het uitgangspunt ook het kalenderjaar na het jaar van de feitelijke hereniging.
Enkele voorbeelden: |
|
Het inkomen van je leefeenheid is sinds 2018 gedaald door:
Bij een daling van het inkomen kunnen we het vermoedelijke inkomen van 2020 gebruiken als basis voor de berekening van het gezinsinkomen.
Is je leefeenheid gewijzigd, dan geldt het inkomen van de nieuwe leefeenheid. De wijziging in je leefeenheid moet wel plaatsgehad hebben vóór 1 januari 2021. Als je ouders feitelijk gescheiden zijn, moet dat op 31 december 2020 al 1 jaar het geval zijn. Hetzelfde geldt als je zelf feitelijk gescheiden bent.
Meld de gewijzigde situatie op je aanvraagformulier. Na ontvangst van je aanvraag contacteren we je en vragen je om je inkomen van 2020 te bewijzen.
In geval van een daling van de inkomsten vergelijken we het inkomen van het jaar waarmee het recht op een toelage normaal gezien moet worden berekend, met het vermoedelijke inkomen van 2020. Als dit inkomen lager is, kunnen we het dossier daarmee afwerken. Die uitzondering geldt niet bij dossiers waarbij we normaal gezien moeten rekening houden met een inkomstenjaar dat valt na 2020 (bij gehuwd statuut of speciale verblijfstitels).
In 2021 (als je toelage voorlopig berekend was op het vermoedelijke inkomen van 2019) of in 2022 (als je toelage voorlopig berekend was op het vermoedelijke inkomen van 2020) bepalen we aan de hand van je aanslagbiljet of je effectief recht had op een toelage. Je verneemt dan hoeveel je bijbetaald krijgt of welk bedrag je moet terugbetalen.
Als je leefeenheid een inkomen heeft in het buitenland of bij een Europese of andere internationale instelling, is er geen Belgisch aanslagbiljet. Dan bewijs je je inkomen met attesten van de buitenlandse belastingdienst, werkgevers, diensten of instellingen.